Școala electorală pentru tineri, la cea de a IV-a ediție: 23 de tineri și tinere sunt îndemnați să cunoască standardelor și principiilor unui proces electoral
Aug 05, 2024
Aug 05, 2024
În perioada 02-04 august 2024, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) desfășoară Școala electorală pentru tineri. Programul de instruire, organizat cu susținerea financiară a Consiliului Europei la Chișinău, are drept scop cunoașterea de către beneficiari și beneficiare a standardelor și principiilor care stau la baza unui proces electoral adecvat.
„Cunoașterea procedurilor electorale favorizează desfășurarea unei campanii electorale mai corecte, mai democratice și mai incluzive. Implicarea tinerilor și tinerelor, înțelegerea de către aceștia a întregului mecanism democratic este un îndemn pentru reînnoirea clasei politice și dezvoltarea democrației participative”, a menționat în deschiderea evenimentului directoarea CICDE, Dr. Doina Bordeianu.
Consiliul Europei la Chișinău și CICDE organizează Școala electorală pentru tineri din anul 2020. Ediția curentă se desfășoară în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.
„Avem două scrutine naționale importante. Prin urmare, Consiliul Europei consideră extrem de importantă participarea conștientă a tinerilor și tinerelor în procesele electorale, inclusiv în ziua scrutinului. Noi dorim ca participanții și participantele să ducă acest mesaj de a se prezenta activ la votare și celorlalte generații”, a subliniat în context managerul de proiect în cadrul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Sergiu Tatarov.
Formatoarele CICDE, Viorica Calugher și Marcela Roșca, vor implica tinerii și tinerele, pe durata celor trei zile, în procesul electoral, relatându-le despre principiile alegerilor și managementului electoral, particularitățile alegerilor prezidențiale și ale referendumului național, metodele alternative, votul prin corespondență etc.
„Vom combina lecțiile de tip prelegeri cu tehnici de instruire activă. Avem multe activități de grup, multe exerciții, jocuri de rol, care îi vor ajuta pe participanți și participante să intre mai ușor în esență și desigur să interacționeze liber între ei pe diverse subiecte abordate. Pe lângă instruirile de bază, agenda include și activități de recreere, diferite energizere, menite să relaxeze tinerii și tinerele între sesiuni”, a specificat Marcela Roșca.
„Către sfârșitul sesiunii, participanții și participantele vor avea de simulat un rol în procesul electoral. Vor învăța inclusiv aspecte importante ale unui discurs public, fiind chiar implicați într-o simulare a unui proces de vot pentru a simți pe propria piele rolul unui funcționar electoral într-o situație de criză, de exemplu. Noi ne dorim să motivăm beneficiarii și beneficiarele să devină cetățeni activi ai țării”, a precizat Viorica Calugher.
De menționat că Școala electorală pentru tineri este organizată pentru 23 de tineri alegători și tinere alegătoare, reprezentanți și reprezentante ai societății civile și a aripilor de tineret ale partidelor politice.