21 de tineri și tinere, beneficiari și beneficiare ale Școlii electorale pentru tineri 2024

Aug 14, 2024

În perioada 02-04 august 2024, un număr de 21 de tineri și tinere din diverse regiuni ale Republicii Moldova au participat la Școala electorală pentru tineri. Programul de educație civică a fost organizat de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu susținerea, inclusiv financiară, a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Scopul principal al acestui program este de a familiariza tânăra cu standardele și principiilor aflate la baza unui proces electoral adecvat. Astfel, cei trei formatori, Marcela Roșca, Viorica Calugher și Roman Banari au implicat tinerii și tinerele pe durata celor 3 zile de eveniment în procesul electoral, relatându-le despre principiile alegerilor și managementului electoral, particularitățile alegerilor prezidențiale și ale referendumului național, metodele alternative, votul prin corespondență etc.

Participanții și participantele au dat dovadă de un mare interes față de domeniul electoral, fiind activi în toate activitățile Școlii. „Beneficiarii și beneficiarele programului au apreciat  temele incluse în agendă și în special exercițiile, jocurile, care le-au oferit posibilitatea de a interacționa, de a dezbate subiectele abordate și de împărtăși cunoștințe suplimentare. Ne bucurăm că avem astăzi tineri și tinere dornice să cunoască domeniul electoral și chiar să se implice în acțiuni de voluntariat ale CICDE”, a specificat Marcela Roșca.

Printre subiectele cele mai apreciate de către participanți și participante în cadrul sesiunilor au fost utilizarea resurselor administrative în campania electorală, social media și libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie, comunicarea publică și tehnicile de organizare a unui discurs public și particularitățile alegerilor prezidențiale și ale referendumului național.

„Formatorii au fost deschiși, bine pregătiți și ne-au povestit amănunțit despre cum are loc întreg ciclul electoral. Alegerile reprezintă esența democrației politice, de aceea, a fost de mare ajutor și cu adevărat interesant să aflăm care sunt încălcările pe care le pot face candidații, care este responsabilitatea Comisiei Electorale  Centrale și ce prevede procedura de înscriere în cursa electorală. La fel, esența taberei a fost însăși activitatea de simulare a alegerilor, care a fost fascinantă prin multitudinea și diversitatea rolurilor”, a menționat una dintre participante, Nadelia Braghiș.

Am învățat care sunt secretele și recomandările pentru un discurs de succes, dar și o mulțime de lucruri interesante și utile despre procesul electoral. Mi-a plăcut în special exercițiul cu privire la discursul ideal. În principiu, totul a fost relatat în mod clar și interesant”, a precizat o altă participantă, Victoria Barbacari.

De menționat că Școala electorală pentru tineri se organizează de către CICDE începând cu anul 2017. Până în prezent au avut ocazia să participe în cadrul acestui program în jur de 200 de tineri alegători și tinere alegătoare, reprezentanți și reprezentante ai societății civile și a aripilor de tineret ale partidelor politice.